• 2013-07-14_122607.jpg
  • 10295724_468870373247691_8717943175301574676_n.jpg
  • 253299_184964041659345_1813769913_n.jpg
  • 10312545_468868483247880_8775638713555544750_n.jpg
  • denneerlaten_2.jpg

Terugblik Den Halen 2022

Zaterdag 7 mei was het weer zo ver. Het traditionele Denhalen ging weer van start. Ondanks dat de traditie wederom bedreigd werd niet door te gaan, kon zaterdagmorgen gelukkig weer de gang naar het bos gemaakt worden om een nieuwe den te kappen. Dit jaar was het niet Corona maar Staatsbosbeheer die er een stokje voor wilde steken. Er werd een algeheel kapverbod ingesteld in alle bossen van Staatsbosbeheer. Dit zou zijn omdat de boomsoort met uitsterven bedreigd wordt en de Jonkheden zich niet aan de gemaakte afspraken zou houden. In deze beschuldigingen herkenden wij, en met ons de jonkheden van Noorbeek en Banholt niet. Eventuele miscommunicaties zijn nooit naar de vereniging teruggekoppeld en wij stonden dan ook versteld toen wij dit bericht ontvingen. Tot op heden heeft Staatsbosbeheer een persoonlijk gesprek geweigerd. Uiteindelijk hebben we, samen met de Jonkheid van Banholt en Noorbeek naar een oplossing gezocht. Na een artikel in de krant en op Facebook kregen we een aanbod van het café het Hijgend Hert om op hun terrein een boom te kappen. Hoewel we dankbaar zijn voor dit aanbod hebben we ook verder gezocht naar een alternatieve oplossing. Deze vonden we in Teuven. De Heer Dassen bood aan om een boom te kappen in een van zijn bossen net over de grens in Teuven. Hier waren we heel blij mee aangezien de kaplocatie net achter de plek is waar wij onze den opladen. Uiteindelijk hebben we voor de kaplocatie in Teuven gekozen vanwege de bereikbaarheid en mooiere boom. Zo konden we verder gaan met de voorbereidingen van het Denhalen. U mag best weten, de steunbetuigingen die we in deze periode kregen waren hartverwarmend.

Vrijdag 6 mei om 19u werd begonnen met het neerlaten van de den. De bestuursleden en toekomstige bestuursleden begonnen met het leegscheppen van het gat. Na een dik half uur was het al tijd voor een eerste poging om de den om te duwen. Helaas zat deze nog te vast om hem met de hand om te duwen en moest er verder uit worden gegraven. Bij een tweede poging was er meer geluk en kwam de den neer. Deze keer viel hij in twee stukken. Na het opruimen was het tijd om de winnende loten van de Mei-den loterij te trekken en eentje te drinken op een goed begin van het Denhalen. De volgende nummers hebben gewonnen en kunnen hun prijs ophalen bij Pedro Lemlijn. Van harte gefeliciteerd aan de winnaars!

1e prijs: 0471

2e prijs: 2114

3e prijs: 2735

4e prijs: 2340

5e prijs: 2370

Zaterdagmorgen werd de dag al vroeg begonnen om 6 uur spek en ei eten bij de kapitein Lei Titulaer. De huiskamer was goed gevuld men nog slaperige mannen en de familie Titulaer zorgde dat iedereen een goede bodem had voor de komende dag. Tegen 7u werd er vertrokken naar het bos in Teuven. Na een gebed van Kapelaan Dassen en “unne klinge” werden de eerste slagen geleverd door de kapelaan, wethouder, meneer Dassen en de kapitein. Hierna namen de kappers het over. Dit jaar werd het team van kappers versterkt met 2 nieuwe kapleden. Jeroen Retrae en Baudouin Clairbois verrichtten hun eerste slagen op de nieuwe den. Helaas zat het geluk niet mee en viel de boom de verkeerde richting uit. Gelukkig waren er op een gesneuvelde telefoon na geen ongevallen. Dit bracht wel met zich mee dat de den nu achteruit weg gesleept moest worden. Gelukkig ging dit zonder al te veel problemen en kwam de den in een stuk uit het bos.

Ondertussen kwamen op het plein in Mheer de eerste paarden aan en konden de eerste paarden worden opgetuigd en ingespannen. Hierbij waren er geen verdere tegenslagen en kon op tijd vertrokken worden richting het bos. Onderweg werd een korte stop gemaakt in Hoogcruts om nog een paard in te spannen.

Eenmaal aangekomen in het bos werd meteen begonnen met het laden van de den, wat door de grote opkomst van leden zonder problemen en netjes op tijd verliep. Hierna werd in de koele schaduw genoten van een koel drankje en was het alweer tijd om terug in te gaan spannen en te vertrekken naar Mheer. Onderweg werd traditioneel in Slenaken en Noorbeek voor een korte pauze gestopt. In Mheer aangekomen werd er wat eerder dan normaal gestopt voor het maken van een groepsfoto. Op de plek waar vroeger de grote kastanjeboom stond werden de paarden overgedragen aan een aantal paardeneigenaren en oud-leden van de jonkheid waarna de leden op de kar konden kruipen. Dit resulteerde in weer een mooie foto voor in het archief.

Na nog een laatste stop bij de Smidse was het om 20u tijd om de Huisberg te beklimmen. Onder begeleiding van de kerkklokken en de zingende kinderen op de den trokken de paarden volledig op eigen kracht de den de berg op. Hier werden we begroet door een grote opkomst van mensen uit het dorp en de omgeving. Onder geklap van de omstanders werd de den overgedragen aan de getrouwde mannen van het dorp en liepen de paarden naar het kasteel om uit te spannen.

Onder kundige begeleiding van de commandant stond de den in korte tijd recht en kon de goede afloop van Denhalen 2022 worden gevierd. We mogen terugkijken op een zeer geslaagde editie en willen als bestuur dan ook graag iedereen hartelijk bedanken!